Search This Blog

Thursday, October 27, 2011

2ο Διεθνές Συνέδριο Λογοτεχνίας – 22-24 Οκτωβρίου Αταλάντη Λοκρίδας

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το 2ο Διεθνές Συνέδριο Λογοτεχνίας 22-24 Οκτωβρίου στην Αταλάντη Λοκρίδας με τη συμμετοχή πολλών διακεκριμένων λογοτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι εργασίες του συνέδριου, που διοργανώθηκε από τον Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος και το δήμο Λοκρών με τη στήριξη και συνεργασία της Αιαντείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αταλάντης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, έλαβαν χώρα στις αίθουσες εκδηλώσεων του Δημαρχείου Λοκρών και του Κωνσταντίνειου Πνευματικού  Κέντρου Αταλάντης. Πλαισιώθηκε μουσικά από τις χορωδίες Αταλάντης «Η Αρμονία», «Η Πρόοδος» και τη συναυλία-αφιέρωμα στους ποιητές Οδυσσέα Ελύτη και Νίκο Γκάτσο από τους Κοντογιάννη Δημήτρη, Σκόνδρα Κώστα, Σεργίου Γεωργία, Κρέτση Νίκο και Μπέκα Γιάννη, με απαγγελία από το γνωστό ηθοποιό Νίκο Βερλέκη.
Οι εργασίες του συνεδρίου ήταν ενδιαφέρουσες και υψηλού επιπέδου, με τις απαγγελίες των έργων των ποιητών στη μητρική τους γλώσσα αλλά και στα αγγλικά. Για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων συχνά γίνονταν ταυτόχρονα και διερμηνείες.
Στο πρόγραμμα του συνεδρίου υπήρχαν επίσης επισκέψεις σε σημαντικές τοποθεσίες της περιοχής. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η επίσκεψη στην Αιάντειο Δημόσια Βιβλιοθήκη Αταλάντης, όπου η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης κ. Μαδρίτσα Ζεκεντέ μας ενημέρωσε για την ιστορία και σημαντικότητα της βιβλιοθήκης, η οποία αποτελείται από πολλά βιβλία μεγάλης θεματολογίας καθώς και ηλεκτρονικούς υπολογιστές με ελεύθερη χρήση και πρόσβαση στο διαδίκτυο για τα μέλη της βιβλιοθήκης. Πολλοί λογοτέχνες δώρισαν βιβλία τους στη βιβλιοθήκη για τον εμπλουτισμό της.
Ο πρόεδρος της βιβλιοθήκης κ. Γεώργιος Αποστόλου μας ξενάγησε στη γύρω περιοχή μέχρι το μοναστήρι Αγίων Αναργύρων Αταλάντης, όπου η μοναχή Πελαγία ενημέρωσε τους επισκέπτες για την ιστορία του μοναστηριού. Στο αρχαιολογικό μουσείο Αταλάντης θαυμάσαμε τα σημαντικά εκθέματα των ανασκαφών στην περιοχή της Λοκρίδας. Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η επίσκεψη στο οινοποιείο Χατζημιχάλη, όπου η υπεύθυνη του οινοποιείου κ. Γκέρτυ μας ξενάγησε στους χώρους του οινοποιείου.
Σημαντική ήταν η συμβολή του πολιτιστικού εκπροσώπου του Ομίλου στην Αταλάντη κ. Κώστα Μάρκου, ο οποίος σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς φρόντισε για την άρτια διεξαγωγή του συνεδρίου. Όλοι οι συμμετέχοντες αλλά και οι παρευρισκόμενοι έμειναν κατενθουσιασμένοι από το συνέδριο, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις τους στο βιβλίο εντυπώσεων εκδηλώσεων του Ομίλου.
Ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Ηλίας Δεμιρτζόγλου βράβευσε με το μετάλλιο του Ομίλου το δήμαρχο Λοκρών κ. Νικόλαο Λιόλιο, την υπεύθυνη της Αιαντείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αταλάντης κ. Μαδρίτσα Ζεκεντέ και τον πολιτιστικό εκπρόσωπο του Ομίλου στην Αταλάντη ποιητή κ. Κώστα Μάρκου. Οι συμμετέχοντες εκτός από το δίπλωμα συμμετοχής παρέλαβαν αναμνηστικό φάκελλο με ενημερωτικό υλικό και βιβλίο για την Αταλάντη καθώς και δώρο, τοπικά προϊόντα – προσφορά του δήμου Λοκρών.
Όπως και σε προηγούμενα παρόμοια συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στήθηκαν νέα συμπληρωματικά θεμέλια για μελλοντικές συνεργασίες και εκδηλώσεις μεταξύ των συμμετεχόντων λογοτεχνών.

Συμμετείχαν οι λογοτέχνες:
ΑΛΒΑΝΙΑ – Maliqi Bardhyl, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ – Komarevska Hristina, Mollov Stefan, Nedialkov Petko, Pavlova Lalka, Sheyretova Zdravka, Trifonova Emilia, ΓΕΩΡΓΙΑ – Mtvarelidze Ivane, ΕΛΛΑΔΑ – Αργυράκη-Ασαργιωτάκη Θεοδοσία, Βαρβαρήγος Δημήτρης, Γιαβασιάν Άννυ, Γκαϊδατζή Ζωή, Καγκαράκη Καίτη,  Κονταξή Δέσποινα, Λεοντιάδου Στέλλα, Λουπάκη Κατερίνα, Μακράτος Τάσος, Μάρκου Κώστας, Νούσιας Κώστας, Πανούση Ευαγγελία, Παπαδόπουλος Θεοχάρης, Παπαϊωάννου Γιάννα, Παραμερίτης Ευάγγελος, Ρετάλη Μαρία, Σαρρή Μαρία, Τσιλιμπάρη Αλεξάνδρα, Τσολακίδου Ελένη, Φρονιμάδη-Ματάτση Μαργαρίτα, ΚΥΠΡΟΣ – Μιχαηλίδης Μάριος, ΠΓΔΜ – Panov Borce, Stankovic Radmila, ΡΟΥΜΑΝΙΑ – Datcu Vasile, Gherghinoiu Constantin, ΡΩΣΙΑ – Kabanova Marina, Kondrashin Ιgor, Zolotova Marina,  ΣΕΡΒΙΑ – Radic Moma, ΣΥΡΙΑ – Takla Motasem.
Στέλλα Λεοντιάδου
Γενική Γραμματέας του Ομίλου για την UNESCO
Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος

No comments:

Post a Comment